Salin täydeltä laulua

 

Kuopion kaupungintalon juhlasali pullisteli laulajista, kun Suomalaisten Laulut -yhteislaulusarja kajautettiin alkaneeksi  eilen sunnuntai-iltana. Salin ainoa tyhjä istumapaikka näkyykin artikkelikuvassa, mutta väkeä riitti myös seisomapaikoille ja aulan puolelle. Mikä mahtava aloitus juhlavuoden laulusarjallemme!

Ensimmäisen lauluillan teemana oli Sinivalkoiset sävelmät – Lauluja Suomesta. Illan tunnelma oli siis varsin isänmaallinen. Tilaisuus rakentui neljän sinivalkoisen teeman ympärille ja aika ajoin lauloimme seisten, sillä osa lauluista nosti pystyyn ihan automaattisesti. Ja mikä ääni joukostamme lähtikään!

Aloitimme illan kansanlaulujen ja suomalaisuusaatteen innoittamien valistuslaulujen merkeissä. Yhdessä tekemisen ja -rakentamisen teema nousikin niissä kappaleissa yhtä vahvasti esiin kuin tasavallan presidentin uuden vuoden puheessa. Pikagallup salissa osoitti, että Kansalaislaulu on kuulunut pitkään koululauluohjelmistoon. Ne, jotka eivät olleet sitä laulaneet koulussa, olivat yhden käden sormilla laskettavissa.

Illan toinen osio vei maakuntamatkalle Itä-Suomeen. Lauloimme lauluja Karjalasta, Savosta ja Kainuusta. Maakuntalaulujen lisäksi kierrettiin Puijonsarven nennee ja herkisteltiin Luadoganmeren randamil. Kolmannessa osassa oltiin itsenäisyyteen liittyvien laulujen ytimessä Lippulaulun ja Finlandian myötä. Vielä emme olleet valmiita vaihtamaan Maamme-laulua Finlandiaan, kuten aina aika ajoin kuulee ehdotettavan.

Illan päätökseksi siirryimme uudempiin sinivalkoisiin sävelmiin. Uusi on musiikissa suhteellista. Nämäkin kappaleet olivat 20-40 -vuotta vanhoja. Tunnelma roihahti kattoon lopullisesti Sininen ja valkoinen-, Olen suomalainen- ja Katson sineen taivaan -laulujen myötä.

Yleisöpalaute oli mykistävää. ”Ihan mahtava ilta!” oli tyypillisin lause, joka kuultiin poistuvan laulujoukon suusta. Pientä kritiikkiäkin tuli -ja aiheesta- laulunsanojen näkymisestä. Ensi kerralla muistamme nostaa dataprojektorin kuvaa ylemmäs tämän ongelman korjaamiseksi. Kiitos muistutuksesta!

Tästä on hyvä jatkaa kuukauden päästä 12.2. haitarijazzin merkeissä. Lopuksi vielä ääninäyte Savolaisen laulusta. Ex tempore päätimme kuvata puhelimen kameralla videotervehdyksen. YouTubessa tavataan!

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s