Toinen ilta on laulettu

Suomalaisten laulujen toinen lauluilta oli eilen ja laulajia oli taas paikalla tuvan täydeltä. Ilta alkoi iloisella mielellä onnittelulaulun myötä. Paikalla oli nimittäin eräs 83-vuotispäiväänsä viettävä laulaja. Hän ei suinkaan ollut ainoa 1930-luvulla syntynyt, vaan jokunen muukin saman ikäpolven edustaja oli pikagallupin mukaan tullut laulamaan. He olivat siis samanikäistä kuin moni illan ohjelmassa ollut laulu!

Suomi100-juhlinnan pääteema on yhdessä. Se näkyi ja kuului laulussa. Itse olin aitiopaikalla salin edessä kuulemassa ja katsomassa. Monesti jäin vain seuraamaan säestämisen ohella, miten valtavan innostuneesti lauluun liityttiin mukaan. Tunnelma oli sen mukainen.

Paitsi lauluja, lauluntekijöitä ja esittäjiä, muistelemme myös elämänmenoa 1920- ja 1930 -luvuilla. Suomi oli silloin nuori valtio ja sitä rakennettiin uutuuden innolla ja modernismin hengessä. Radiot alkoivat hiljalleen yleistyä ja YLE perustettiin 1926. Äänilevyjen myynti ylitti miljoonarajan 1929, mikä on huikea saavutus ottaen huomioon, että suomalaisia oli tuolloin n. 3,5 miljoonaa.

Paitsi musiikissa, myös muissa taiteissa elettiin nousukautta. Syntyivät mm. Mika Waltarin Suuri illuusioni ja Hella Wuolijoen Niskavuori-sarja, rakennettiin jugendin ja funkkiksen hengessä. Alvar Aallon design sai alkunsa ja suomalaisia elokuvia tähdittivät Tauno Palo ja Ansa Ikonen. Tampereella juuri nyt esityksessä oleva Leevi Madetojan ooppera Pohjalaiset syntyi myös haitarijazzin aikaan.

Tuolta ajalta muistetaan myös numerosarja 5-4-3-2-1-0. Itsenäisyyden alkuajan Suomessa vallitsi kieltolaki (alkoholin myynti ja valmistaminen kielletty), mikä oli hyvä juttu perheiden ja erityisesti naisten ja lasten kannalta. Tuohon aikaan lapsikuolleisuus oli korkea eivätkä henkirikoksetkaan olleet harvinaisia. Kieltolain nurja puoli oli se, että salakuljetus kukoisti. Niinpä kieltolaki kumottiin ja Alko avasi ovensa 5.4.32 klo 10. Siitä tuo numerosarja. 

Vaikka aikakautta sotien välissä kuvataan iloisena, kansalaissodan arvet olivat syvät. 30-luvun loppua synkensivät myös enteet tulevasta sodasta. Isot askeleet hyvinvointivaltiota kohti oli kuitenkin otettu.

Iltaamme ei säestänyt haitari, joka oli tuon aikakauden suosikkisoitin. Sen sijaan lauloimme Säkkijärven polkan YouTubeen. Tehkääpä perästä! Se ei ole maailman helpoin yhteislaulu! 

Laulut jatkuvat su 26.3. rakkauslaulujen merkeissä. Tervetuloa laulamaan! 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s